Miód, często bywa nazywany "płynnym złotem", a także chętnie był wykorzystywany już w czasach starożytnych. Miód ze względu na cały wachlarz swoich zdrowotnych właściwości nie tylko był wykorzystany do jedzenia, ale również chętnie był stosowany w formie kosmetyków czy też leków. W tym złotym nektarze zawarte są ogromne ilości naturalnych przeciwutleniaczy i bioaktywnych związków roślinnych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, a także ogólną odporność organizmu. Warto wiedzieć, że miód jest dość kaloryczny i zawiera w sobie ogromne pokłady cukrów — sacharozy, maltozy, glukozy i fruktozy. Jakie są korzyści spożywania miodu?
Zdrowotne właściwości miodu
Chyba każdy z nas słyszał o leczniczym działaniu miodu. Miód wzmacnia naszą odporność poprzez wpływ na układ immunologiczny, koi zszargane nerwy, jak również przyśpiesza gojenie ran i oparzeń. Miód ma właściwości bakteriobójcze, dlatego w przypadku infekcji potrafi działać lepiej od antybiotyku. Miód polecany jest osobom, które są przeziębione lub zachorowały na grypę, ponieważ miód potrafi nawilżyć podrażnione gardło, dzięki czemu zredukuje kaszel. Oprócz przeciwutleniaczy w miodzie znajdują się cenne substancje odżywcze i minerały, m.in. potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo oraz kwas foliowy.
Kto nie powinien spożywać miodu?
Oczywiście miód nie jest dla każdego, ponieważ ze względu na dużą zawartość cukru i wysoki indeks glikemiczny miodu powinny unikać osoby zmagające się z nadwagą i otyłością, a także diabetycy. Warto wiedzieć, że miodu nie powinno podawać się dzieciom poniżej pierwszego roku życia, ponieważ mogą w nim znajdować się bakterie, na które organizm dziecka nie będzie jeszcze przygotowany.
Miód z dodatkiem owoców liofilizowanych
Na rynku dostępne są naturalne miody z dodatkiem owoców liofilizowanych, które zwiększają właściwości prozdrowotne miodu. Miód z rokitnikiem idealnie sprawdzi się w formie środka przeciwzapalnego i przeciwbakteryjnego. Miód z jagodą korzystnie wpłynie na dolegliwości trawienne, a miód z czarną porzeczką pomoże zwiększyć przyswajalność żelaza. Dzięki miodowi z aronią obniżymy ciśnienie krwi i wzmocnimy apetyt, natomiast miód z cytryną przyczyni się do wzmocnienia naszej odporności.
Twój wpis został dodany i wkrótce pojawi się na stronie
Twoja opinia została dodana i wkrótce pojawi się na karcie firmy