Jak powinien odżywiać się pacjent onkologiczny?

Jak powinien odżywiać się pacjent onkologiczny?

Składniki znajdujące się w pożywieniu mogą skutecznie zahamować proces nowotworzenia, szczególnie we wczesnych etapach powstawania nowotworów. Prawidłowa dieta i prowadzenie zdrowego stylu życia, a więc brak nałogów i regularna aktywność fizyczna odgrywają niezwykle ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych, również pacjenci onkologiczni powinni być objęci profesjonalną opieką dietetyczną. Dietetyk onkologiczny jest osobą, do której warto się zwrócić w celu dobrania odpowiedniej diety bogatej w składniki odżywcze w zależności od stopnia zaawansowania choroby, jak również prowadzonego stylu życia. Dlaczego w procesie leczenia chorób onkologicznych tak ważna jest dieta?

Zadbaj o swój układ immunologiczny
Odpowiednia dieta wspiera pracę układu immunologicznego, a także naturalnych sił obronnych organizmu, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko powstania nowotworu. Dodatkowo dieta połączona z regularnym ćwiczeniem przyczyni się do utraty masy ciała, a na powstanie nowotworu bardziej narażone są osoby z nadwagą i otyłością. Warzywa oraz inne produkty roślinne znacznie zmniejszają ryzyko zachorowania na raka - warto do codziennej diety wprowadzić, m.in. owoce, nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe. Dietetyk onkologiczny pacjentom onkologicznym z pewnością zaleci zminimalizowanie spożywania przetworzonego i czerwonego mięsa, cukru, słodyczy, soli, alkoholów oraz produktów z wysoką zawartością tłuszczów. Specjaliści zalecają pić ok. 30 mililitrów wody na kilogram masy ciała.

Dieta w trakcie choroby onkologicznej
Oczywiście musimy powiedzieć, że żadna dieta nie wyleczy choroby nowotworowej, a także nie zastąpi leczenia onkologicznego. Chociaż dieta nie leczy nowotworu, to jednak należy zadbać o jej odpowiednie zbilansowanie, ponieważ odpowiednio dobrany plan żywieniowy przynosi wymierne korzyści. Dieta nie tylko zapobiega nadmiernemu chudnięciu na skutek choroby, ale również poprawia ogólną jakość życia pacjenta i zwiększa powodzenie terapii. Dietetyk onkologiczny przez odpowiedni dobór produktów może zmniejszyć skutki uboczne leczenia onkologicznego. Czytaj również tutaj

Komentarze (1)
Krzysztof77
Czy taka dieta dla pacjenta onkologicznego, powinna być dostosowana indywidulanie? Czy może są jakieś ogólne założenia w takich przypadkach?
Dodaj swój komentarz
Twoja ocena ogólna:

Zobacz również

Ocena: 5/5 (4 opinie)
Ocena: 5/5 (4 opinie)
Ocena: 5/5 (16 opinii)
Ocena: 5/5 (2 opinie)

Miód, często bywa nazywany "płynnym złotem", a...
BMI, czyli Body Mass Index to wskaźnik masy ciał...
Zapewne wiele kobiet chętnie poddałoby się zabi...
W ostatnich latach korekta ust przy pomocy kwasu h...
Kaszel u małego dziecka oraz niemowlęcia chyba d...
Niezwykłe prozdrowotne właściwości czosnku zna...